سرعت درگیری افراد با سویه اومیکرون، در روزهای اخیر شتاب گرفته و باعث شده به همین میزان، موارد بستری و فوتی نیز در آمارهای روزانه وزارت بهداشت، سیر صعودی داشته باشد.
شاید از اواخر آذر ماه بود که متخصصین علم پزشکی به ویژه اپیدمیولوژیست ها، در مورد غالب شدن سویه اومیکرون در کشور هشدار میدادند و امروز بعد از گذشت دو ماه از همان روزها، شاهد سیر صعودی آمار کرونا در کشور هستیم. این در حالی است که چند صباحی بود که از بحران پیک پنجم خلاص شده بودیم و آمارهای روزانه کرونا به شدت نزولی شده بود.
اما، حالا دوباره به روزهای اوج گرفتن آمار کرونا بازگشتهایم و به نظر میرسد باید روزهای سخت کرونایی را یکبار دیگر تجربه کنیم.
آن طور که وزیر بهداشت عنوان داشته است، ظرف یکی دو هفته آینده به قله پیک ششم خواهیم رسید. و اگر این پیش بینی درست باشد، میتوان امیدوار بود که در روزهای پایانی سال، به آرامش برسیم. البته همه این پیش بینیها، یک فرضیه است. زیرا، هر لحظه امکان دارد یک سویه جدیدتری دوباره در سایر قارهها پیدا شود و آن وقت باید منتظر باشیم که ما هم درگیر شویم.
همه درگیر اومیکرون خواهند شد
مسعود مردانی عضو کمیته علمی کشوری کووید ۱۹، با طرح این موضوع که احتمالاً همه مردم درگیر سویه اومیکرون شوند، گفت: برخی افراد این بیماری را بدون علامت و خفیف میگیرند.
از سوی دیگر، کمال حیدری معاون بهداشت وزارت بهداشت، گفته است که به مرز یک میلیون بستری خواهیم رسید.
اگر این دو پیش بینی را کنار هم بگذاریم، بایستی شرایط سخت و خطرناکی را برای خودمان تصور کنیم.
علیرضا ناجی استاد ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با عنوان این مطلب که افرادی هم که ایمنی دارند ممکن است مجدداً به اومیکرون آلوده شوند، گفت: مطالعات نشان داده حتی تزریق یک دوز واکسن میتواند تا حد زیادی از بروز بیماریهای شدید، بستری شدن و مرگ و میر جلوگیری کند.
بیشتر بخوانید:
امیکرون باعث ابتلا به کووید طولانی میشود؟
وی درباره احتمال نیاز به تزریق دوز چهارم واکسن کرونا، بیان کرد: ممکن است حتی از تزریق دوز چهارم هم عبور کنیم و دوزهای بعدی هم لازم باشد. همه اینها وابسته به این است که کرونا در دنیا چه عملکردی از خود نشان دهد.
ناجی افزود: میدانیم که ایمنی حاصل از واکسنها همیشگی نیستند و در حال حاضر دوز چهارم برای تمام افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، توصیه میشود. حتی برخی کشورها مطالعاتی در این زمینه داشتند و مثلاً برای گروههایی مثل کادر درمان تزریق دوز چهارم را توصیه میکنند؛ ولی فعلاً دوز چهارم بیشتر برای کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، توصیه میشود.
بر اساس اعلام مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت، در شبانه روز گذشته ۳۳ هزار و ۶۸۱ بیمار جدید مبتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی شد که دو هزار و ۶۵۵ نفر از آنها بستری شدند. همچنین، ۱۳۰ بیمار کووید ۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان به ۱۳۳ هزار و ۲۹۴ نفر رسید.
نکته قابل توجه در آمار وزارت بهداشت، موارد بستری و فوتی است که روزانه در حال افزایش است و اگر به همین شکل ادامه یابد، تمامی تختهای بیمارستانی به زودی در اشغال بیماران کرونایی قرار خواهد گرفت.
آماده باش به بیمارستانها
در همین حال، سعید کریمی معاون درمان وزارت بهداشت، به دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور دستور داده تا بیمارستانهای تحت پوشش دانشگاهها، در آماده باش کامل قرار بگیرند.
معاون درمان وزارت بهداشت، گفته است که با توجه به شروع خیز ششم اپیدمی در کشور «دستورالعمل آمادگی درمان سویه اومیکرون در پاندمی کووید ۹۱» به مراکز درمانی تابعه دانشگاههای علوم پزشکی کشور ابلاغ شده و هیأت رئیسه دانشگاه یا دانشکده در اسرع وقت باید از ظرفیتهای موجود درمانی تمامی بیمارستانهای تحت پوشش بازدید و برای تکمیل ظرفیت درمانی منطقه اقدام کنند.
وی ادامه داد: بیمارستانهای معین (ریفرال) منطقهای تفکیک و تعیین شده و مسیر ارجاع و مراجعه بیماران سرپایی و بستری مشخص شود. بر اساس تجربیات موجهای قبلی و بار مراجعه برای تکمیل ظرفیت موردنیاز، توالی بیمارستانهای معین برای پذیرش بیماران با تاکید بر گروههای سنی زیر ۱۴ سال تعیین شود.
معاون درمان وزارت بهداشت گفت: دانشگاههای علوم پزشکی باید در صورت نیاز از طریق ایجاد بخش، راه اندازی کلینیکهای تنفسی یا تجمیع بخشهای بیمارستانی موجود و تعیین مسیر حرکت بیمار، ارائه خدمات درمانی را در سریعترین زمان ممکن فراهم کنند.
کریمی بیان کرد: در صورت افزایش نیاز به ارائه خدمات سرپایی با هماهنگی شبکه بهداشت و درمان علاوه بر کلینیکهای تنفسی، از فضاهای مراکز جامع سلامت به صورت شبانه روزی استفاده شود.
چنین ابلاغی از سوی معاون درمان وزارت بهداشت، حکایت از این موضوع دارد که روزهای سخت کرونایی در پیش است.
در همین حال، کمال حیدری معاون بهداشت وزارت بهداشت نیز پیش بینی کرده است که یک میلیون بستری داشته باشیم.
به نظر میرسد که در شرایط کنونی، رعایت حداکثری پروتکلهای بهداشتی و سرعت گرفتن واکسیناسیون به خصوص تزریق دوز سوم، بتواند تا حدودی ما را از نگرانی روزهای پایانی سال دور کند.
منبع: مهر