اولین گزارش عادل فردوسیپور از دوحه + ویدئو
حضور عادل فردوسی پور در دوحه قطر برای گزارش دیدار پرسپولیس و اولسان هیوندای در فینال لیگ قهرمانان آسیا برای صفحه اینستاگرام AFC را ببینید.
عادل فردوسیپور (زادهٔ ۱۱ مهر ۱۳۵۳ در یزد) گزارشگر فوتبال، تهیهکننده، مجری تلویزیونی، گوینده، مترجم و مدرس دانشگاه صنعتی شریف اهل ایران است.[۳] فردوسیپور مجری و تهیهکنندهٔ برنامهٔ ۹۰ بود که از شبکهٔ ۳ پخش میشد. همچنین وی تهیهکننده برنامه فوتبال ۱۲۰ است که از شبکه ورزش پخش میشود.
زندگی حرفهای
روزنامهنگاری
او کار رسانهایِ خود را در سال ۱۳۷۲ با روزنامهنگاری در روزنامه ابرار ورزشی به سردبیری اردشیر لارودی آغاز کرد. عادل در آن زمان، دانشجوی سال سوم کارشناسی بود و در بخش ترجمهٔ صفحهٔ فوتبال خارجی کار میکرد.
او پس از قبولی در آزمون گزارشگری صدا و سیما، کمی از روزنامهنگاری فاصله گرفت، او برای مجله ورلد ساکر چند یادداشت نوشتهاست.
تلویزیون
فردوسیپور در پایان سال ۱۳۷۳، پس از چندین بار آزمون، به صدا و سیما راه یافت و در ابتدا به گزارش برنامهٔ منتخب ورزشی (برنامهای آرشیوی از شبکهٔ سوم سیما که در نیمهشب پخش میشود) میپرداخت. فردوسیپور کمکم پیشرفت کرد و توانست بازیهای بهتری را گزارش کند. او پس از گزارشهای خوبش در جام جهانی ۱۹۹۸، توانست خود را به همه بشناساند و از آن پس بود که بهعنوان گزارشگر بازیهای زنده و مهم انتخاب شد.
در آن زمان که تلفظ نادرست نامهای خارجی در گزارشهای فوتبال صدا و سیما زیاد اتفاق میافتاد، او از معدود گزارشگران مسلط به زبان انگلیسی بود که نامها را هم غالباً درست تلفظ میکرد.
فردوسیپور در سال ۱۳۹۷
او در مراسم اهدای توپ طلای فوتبال ایران نیز جایزهٔ بهترین گزارشگر را از افشین قطبی دریافت کرد. عادل فردوسیپور، بنیانگذار، مجری و تهیهکنندهٔ برنامهٔ ۹۰ است. برنامهٔ ۹۰ نام برنامهٔ زندهای دربارهٔ فوتبال ایران بود که هر هفته از شبکه ۳ سیمای جمهوری اسلامی ایران پخش میشد. او همچنین بهعنوان تهیهکنندهٔ برنامهٔ فوتبال ۱۲۰ با شبکهٔ ورزش سیما همکاری داشتهاست. عادل همچنین در تولید برنامه لیگ ۱ از همین شبکه نقش داشتهاست. بعضی از تک گفتارهای او در گزارشهای فوتبال مثل چقدر خوبیم ما!، جوونم ایران، چه می کنه این بازیکن در بین مردم شایع است.
ترجمه
عادل فردوسیپور سالها پس از تجربهٔ ترجمه در روزنامهٔ ابرار ورزشی، در سال ۱۳۸۸ قراردادی را برای ترجمهٔ کتاب فوتبال در برابر دشمن که درونمایهای فوتبالی-سیاسی دارد، با نشر چشمه امضا کرد.
کتاب دوم فردوسیپور، کتاب جامع فوتبال نام دارد که دانشنامهای ۴۰۰ صفحهای و تمامرنگی دربارهٔ فوتبال است. این کتاب ترجمهٔ کتاب The Football Book است که برای اولین بار در سال ۲۰۰۸ در انگلستان منتشر شده بود. کتاب جامع فوتبال در اردیبهشت ۱۳۹۱ و در بیست و پنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران رونمایی شد. ناشر این کتاب نشر بهشت است.
ترجمهٔ سوم عادل فردوسیپور کتابی است به نام هنر شفاف اندیشیدن اثر رولف دوبلی. این کتاب، بر خلاف دو کتاب گذشته، در زمینهٔ فوتبال نیست؛ بلکه موضوع آن روشهای مدیریت است. این کتاب در نمایشگاه کتاب سال ۱۳۹۴ تهران توسط انتشارات نشر چشمه عرضه شد که با استقبال بسیار خوبی مواجه گردید. کتابهای فوتبال علیه دشمن و پیگیر اخبار نباشید از دیگر کتابهای ترجمه شده توسط عادل فردوسی پور هستند.
پس از این کتاب، فردوسیپور کتاب هنر خوب زندگیکردن از همین نویسنده را ترجمه و با همکاری نشرچشمه روانهٔ بازار کردهاست.
سایر فعالیتها
فردوسیپور در سال ۱۳۸۴ با گروه اجراییِ نمایش «فنز» به نویسندگی و کارگردانی محمد رحمانیان همکاری داشت. او در این نمایش صداپیشهٔ یک گزارشگر فوتبال بود. فردوسیپور تعدادی از سری بازیهای فوتبال تکاملیِ حرفهای و فیفا را با همکاری بخش خصوصی به زبان فارسی گزارش کردهاست.
محبوبیت
عادل فردوسیپور یکی از محبوبترین چهرههای اجتماعی و تلویزیونی در ایران بهشمار میرود. مجلهٔ نیوزویک در سال ۲۰۰۹، به دلیل محبوبیت گسترده، او را بهعنوان یکی از بیست فرد قدرتمند ایران در نظر گرفت.
با وجود حرف و حدیث فراوان، برنامه تلویزیونی او (نود) بیش از یک دهه همواره مورد توجه مردم قرار داشت و به یکی از چهرههای عمومی معتبر و محبوب کشور تبدیل شد. میزان ارسال پیامهای متنی بینندگان برنامه نود برای شرکت در نظرسنجیهای فردوسیپور فقط تا سال ۲۰۱۱، بهطور متوسط در هر برنامه حدود دو میلیون نفر بودهاست.
زندگی شخصی
عادل فردوسیپور در ۱۱ مهرماه ۱۳۵۳ در یزد زاده شد و اصالتاً اهل شهر رفسنجان در استان کرمان است. او دارای مدرک کارشناسی ارشد مهندسی صنایع از دانشگاه صنعتی شریف است.
عادل دوران دبستان را در مدرسهٔ ذوقی گذراند و با وجود علاقهٔ بسیارش به فوتبال، از درسش دور نشد و دیپلم خود را از دبیرستان البرز با معدل ممتاز گرفت. سرانجام، در رشتهٔ مهندسی صنایع دانشگاه صنعتی شریف پذیرفته شد و تحصیلات خود را در همین رشته و دانشگاه تا مقطع کارشناسی ارشد ادامه داد.او دکتریِ مدیریت رسانه از دانشگاه تهران دارد.
عنوان پایاننامهٔ کارشناسی ارشد او «پیشبینی نتایج مسابقات فوتبال با استفاده از تحلیلهای رگرسیونی» بود. او درس زبان تخصصی صنایع را در دانشگاه صنعتی شریف تدریس میکند.