سهام عدالت را بفروشیم یا با آن وام بگیریم؟

رکنا: یک کارشناس بازار سرمایه درباره اخذ وام و یا فروش سهام عدالت سخن گفت.


مهدی قلی پور کارشناس بازار سرمایه در راستای اینکه، با توجه به تصمیم گیری برای دادن وام و تسهیلات بانکی به دارندگان سهام عدالت چه تعدادی از مردم می‌توانند به جای فروش سهام عدالت خود از بانک وام بگیرند و نیاز‌های جاری خود را رفع کنند؟ گفت: از آنجا که چند نوع سهام عدالت داریم که ترکیب دارایی هایشان متفاوت است، تعیین ارزش دقیق و میزان وام میسر نیست، ولی در کل بهای تمام‌شده سهام عدالتی‌ها (ارزش اسمی) بین ۴۵۲ هزار تومان تا یک میلیون تومان متغیر بوده است و برحسب اینکه مردم مشمول کدام نوع بوده اند، ارزش روز پرتفوی ایشان بین ۱۰ میلیون تا ۲۲ میلیون است.

به گزارش رکنا، وی گفت: با توجه به اینکه ۶۰ درصد سهام افراد (چه در قالب مستقیم و چه غیر مستقیم از طریق شرکت‌های استانی) آزاد شده است، می‌توانند ۶۰ درصد این ارزش را به عنوان وثیقه اخذ تسهیلات به شکل کارت اعتباری از بانک‌های منتخب که فعلا تجارت و ملی که بین ۶ تا ۱۳ میلیون تومان پیشگام شده اند استفاده کنند.

وی افزود: البته معمولا دارندگان سهام عدالت ، بر حسب اینکه چه نوع سهام عدالتی دارند، می‌توانند بین ۳ تا ۶.۵ میلیون تومان برای هر فرد خانواده تسهیلات بدون ضامن و با وثیقه سهام عدالتشان با بازپرداخت حداکثر سه ساله بدون بروکراسی و به صورت آنلاین دریافت کنند. البته هنوز بخشنامه بانک‌ها را در این خصوص که، چه تعداد از مردم می‌توانند از این تسهیلات استفاده کنند مشخص نیست، چرا که اولا میزان منابع این تسهیلات مشخص نیست، ولی اگر فرض کنیم که ۱۰ درصد مردم متقاضی باشند به ۲۷ هزار میلیارد تومان منابع نیاز است که همین عدد هم خارج از توان دو بانک است و از سوی دیگر کسانی که روش غیر مستقیم را انتخاب کرده اند، امکان اخذ تسهیلات منوط به بازگشایی سهام شرکت استانی در بورس و نرخ خوردن آن را خواهند داشت، هر چند که بیشتر استان‌ها در تابلو لیست شده اند و بقیه هم احتمالا تا آخر سال بازگشایی شوند.

کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به اینکه اخذ وام به جای فروش سهام عدالت چه تاثیری می‌تواند روی روان شدن سهام عدالت و قیمت سهام شرکت‌های سرمایه گذاری استانی داشته باشد؟ پاسخ داد: اگر بخشی از مردم بخواهند برای تامین نیاز مالی خود، به جای فروش سهام عدالتشان، از این تسهیلات استفاده کنند، بدیهی است که فشار فروش بر سهام بالاخص سهام بزرگ موجود در پرتفوی سهام عدالت و شرکت‌های استانی در بازار کمتر می‌شود و اثر مثبت بر بازار خواهد داشت، که میزان اثرگذاری آن نیز به بودجه این تسهیلات در سیستم بانکی و میزان استقبال مردم از این روش بستگی دارد، چرا که در هر حال مبلغ وام، نیمی از ارزش بخش آزاد شده سهام عدالت خواهد بود.

قلی پور در پاسخ به این سوال که چه شرایطی برای اخذ وام وجود دارد؟ پاسخ داد: هنوز بخشنامه داخلی بانک‌ها منتشر نشده، ولی بر اساس گفته‌ها صرفا داشتن سهام عدالت و ارسال درخواست آنلاین به همراه مدارک هویتی به سامانه اختصاص یافته در هر بانک معین، برای اخذ این تسهیلات به شکل کارت اعتباری کفایت می‌کند، اگر استفاده کننده کارت اعتباری طی یک ماه تسهیلات را باز پرداخت کند، کارمزد یا سودی هم بابت تسهیلات پرداخت نخواهد نمود.

کارشناس بازار سرمایه در راستای پاسخ به این سوال که، آیا اخذ وام نسبت به فروش سهام عدالت به صرفه‌تر است؟ اینکه فروش سهام عدالت بهتر است یا وثیقه گذاری آن برای اخذ تسهیلات بستگی به شدت و دوره زمانی نیاز مالی فرد دارد، ولی در نرخ‌های فعلی پیشهادم نگهداری سهام عدالت است البته اگر کسی به پول کامل سهام نیاز دارد مجبور است بفروشد، چون وام احتمالا نصف ارزش سهام آزاد شده خواهد بود.

قلی پور در پایان توصیه خود را به مردم در رابطه با این فرآیند بیان کرد: توصیه اولم این است که کسانی که قصد اخذ تسهیلات را دارند، سریعتر اقدام کنند، چرا که در مورد میزان منابع تخصیص یافته برای اینکار مطمئن نیستیم و شاید سهمیه بندی شود، دوم اینکه، برای تمام اعضای خانواده اقدام کنند تا مبلغ کارت اعتباری با یک کاسه شدن، بیشتر شده و امکان استفاده بهتر برای خرید کالا‌های با دوام‌تر فراهم شود، حتی اگر نیازشان از مبلغ کارت اعتباری بیشتر باشد می‌توانند به جای فروش، برای تعداد بیشتر اعضای خانواده درخواست کارت اعتباری دهند و مالکیت سهام عدالت شان را حفظ کنند البته این تحلیل بر اساس شرایط امروز است.آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.

آخرین اخبار