برخی از خانم ها در دوران قاعدگی و پریود دچار مشکلات و خطرات جدی می شوند که علل خاصی دارد و نشان دهنده یک اختلال در بدن می باشد.
عوارض و خطرات دوران قاعدگی یا همان پریود
دوران قاعدگی خانم ها ، برای برخی دروانی است پر از دردهای شکمی و خونریزی های زیاد. این دوران خطراتی را به همراه دارد که دانستن علت این مشکلات و دردهای دوران قاعدگی برای حفظ سلامت بدن ضروری است. سیکل قاعدگی اغلب باعث بروز علائم ناراحت کننده مختلفی میشود که در نهایت به قاعدگی (پریود) منتهی می شود.
سندردم پیش از قاعدگی (PMS)، باعث برخی از علائم میشود که شایع ترین آنها عبارتند از:گرفتگی خفیف و خستگی مکرر، اما این علائم معمولا زمانی از بین میروند، که دوره قاعدگی شروع میشود با این حال،مشکلات جدی دیگری نیز ممکن است در این دوره رخ دهد.
دوره قاعدگی و پریود که بسیار سنگین و یا بیش از حد سبک و سطحی باشد و یا به طور کل یک چرخه وجود نداشته باشد. نشان دهنده بسیاری از مشکلات دیگر است که نشان میدهد مسائل دیگری هم وجود دارند که این چرخه غیر طبیعی را بوجود آورده اند.
فراموش نکنید که یک چرخه قاعدگی نرمال و طبیعی به معنای چیزی متفاوت برای هر زن است. چرخه ای که برای شما مناسب و منظم است، ممکن است برای زن دیگری غیر طبیعی باشد.
بسیار مهم است که بدن خود را به خوبی بشناسید و در صورتی که متوجه تغییرات مهمی شدید،حتما به پزشک مراجعه کنید.
خطرات دوران قاعدگی و پریودی که نمی دانید
1. سندرم پیش از قاعدگی (PMS):
این بیماری یک تا دو هفته قبل از شروع دوره رخ خواهد داد. برخی از زنان مبتلا به این سندروم، انواع علائم جسمی و عاطفی را تجربه میکنند.
سایر نشانه هایی که تجربه میکنند، عبارتند از؛
- نفخ
- تحریک پذیری (کج خلقی_زود رنجی)
- کمر درد
- سر درد
- سینه دردناک
- آکنه
- هوس های مختلف غذایی
- خستگی بیش از حد
- افسردگی
- اضطرابو نگرانی
- کم خونی
- ییوست
- اسهال
- گرفتگی خفیف شکم
همچنین ممکن است هر ماه علائم مختلفی داشته باشید و شدت و میزان آنها نیز تغییر کند و متفاوت باشد.سندروم پیش از قاعدگی، ناراحت کننده و گاهی دردناک است. اما به طور کلی جای نگرانی نیست،مگر اینکه در فعالیت های عادی زندگی شما اختلال ایجاد کند.
2. دوره ها و پریود های سنگین:
یکی دیگر از مشکلات رایج و معمول دوران قاعدگی ، داشتن یک دوره پریودی سنگین است که منوراژی نامیده میشود. که باعث خونریزی سنگین میشود. همچنین ممکن است یک دوره بیش تر و طولانی تر از 5 تا 7 روز داشته باشید. منوراژی عمدتا به دلیل عدم تعادل سطوح هورمونی، به خصوص پروژسترون و استروژن است.
سایر علل خونریزی سنگین و یا نا منظم بودن ،عبارتند از:
- رسیدن به سن بلوغ
- عفونت واژن
- تومور های فیبروئید
- تغییر در رژیم غذایی یا ورزش
- التهاب دهانه رحم
- کم کاری تیروئید
خطرات سیکل قاعدگی یا پریود کدامند؟
3. از دست دادن دوره پریودی:
در برخی موارد،زنان ممکن است دوره پریودی خود را از دست بدهند و نشوند، که آمنوره نامیده میشود. آمنوره اولیه زمانی رخ میدهد که شما حدودا در سن 16 سالگی پریود نمیشوید.
این ممکن است، ناشی از مشکل در غده هیپوفیز ، نقش مادرزادس در سیستم تولید مثل و یا تاخیر در رسیدن به دوره بلوغ باشد. آمنوره ثانویه نیز زمانی رخ میدهد که به مدت 6 ماه یا حتی بیشتر دوران های پریودی منظم خود را از دست بدهید.
علل شایع آمنوره اولیه و ثانویه در نوجوانان عبارتند از:
- بی اشتهایی
- پر کاری تیروئید
- کیست های تخمدان
- افزایش یا کاهش ناگهانی وزن
- متوقف کردن کنترل بارداری
اما زمانی که یک بزرگسال، پریود نمی شود، علل شایع آنها اغلب منفاوت خواهد بود، که ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- نارسایی تخمدان
- بیماری التهابی لگن (یک عفونت در باروری)
- بارداری
- شیر دادن
- دوران یائسگی
یک دوره از دست رفته نیز میتواند به معنی باردار بودن باشد.اگر مشکوک به حاملگی هستید، حتما تست بارداریانجام دهید. بی بی چک های موجود در داروخانه، کم هزینه ترین روش می باشند.
4. پریود ها و دوره های خطرناک:
دوره علاوه بر سنگین و سبک بودن ، میتواند دردناک هم باشد. گرفتگی ها در طول سندردم پیش از قاعدگی طبیعی و نرمال هستند، و با شروع پریودی به پایان می رسد. با این حال پیش از این هم در بخش سلامت نمناک گفته شد که برخی از زنان در طول دوره هم درد و گرفتگی را تجربه میکنند، که دسیمنررهی نامیده میشود.
قاعدگی بسیار دردناک است و احتمالا به یک مشکل اساسی پزشکی مرتبط باشند، که عبارتند از:
- فیبرو یدها
- بیماری التهابی لگن
- رشد غیر طبیعی بافت در رحم یا خارج از رحم
عوارض جدی و خطرات دوران پریودی و قاعدگی
5. میگرن های قاعدگی:
میگرن های قاعدگی غیر معمول نیستند. حدود 20 درصد زنان از سر درد های قبل از پریودی رنج می برند. اگر شما هم با این مشکل روبرو هستید، سعی کنید از کنترل تولد هورمونی استفاده کنید که میتواند باعث تسکین علائم شود یا با پزشک خود درباره دارو های موجود مشورت کنید.
6. عفونت های مخمری:
تغییرات سطح PH واژن در طول دوره قاعدگی شایع و معمول است. از آنجایی که این نوع از عدم تعادل میتواند باعث رشد مخمر شود، ممکن است بیشتر در معرض ابتلا به عفونت در دوران قاعدگی و پریودی قرار گیرد.
7. درد دهان:
درست قبل از دوران پریودی، بدن با افزایش پروژسترون روبرو است. این هورمون ها گاهی باعث زخم های دهلیزی و شرایط دهان مانند گینگیویت میشود، که با قرمزی، ورم و یا حتی خونریزی لثه در ارتباط است و این گونه مشخص میشود. مهم است که در تمام طول این دوران مراقب بهداشت دهان و دندان خود باشید.
تشخیص مشکلات و خطرات دوره قاعدگی و پریود :
گام اول برای تشخیص این مشکلات، ملاقات با پزشکتان است. پزشکتان میخواهد در مورد نشانه های شما و آنچه که تجربه کرده اید، بدانید. یادداشت کردن چرخه قاعدگی و علائمی که تجربه کرده اید، میتواند به او کمک کند.
علاوه بر این؟ معاینه فیزیکی ( لگنی) هم میتواند بسیار موثر و تاثیر گذار باشد. این تست کمک میکند تا پزشکتان اندام های تناسلی و اینکه گردنه رحم یا واژن ملتهب است یا خیر را بررسی کنید.
همچنین تست پاپ اسمیر برای تشخیص احتمال سرطان و یا سایر شرایط اساسی است. آزمایش خون هم میتواند عدم تعادل هورمونی را که باعث مشکلات قاعدگی شده است، تشخیص دهد. اگر فکر میکنید باردار هستید، آزمایش خون میتواند مطمئن باشد.
سایر آزمایشاتی که ممکن است پزشکتان برای تشخیص، تجویز کند، عبارتند از:
- بیوسپی اندومتریال ( برای استخراج نمونه ای از پوشش و بافت رحم که برای تجزیه و تحلیل بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد)
- هیستروسکوپی ( یک دوربین کوچک وارد رحم میشود تا در تشخیص هرگونه ناهنجاری به پزشک کمک کند)