طلاق علاوه بر مزایایی که دارد، معایب زیادی نیز دارد و روی فرزندان نیز تاثیر منفی می گذارد. فرزندانی که در دوران کودکی، شاهد طلاق پدر و مادر خود بوده اند، از نظر روانی، احساسی و جسمانی آسیب های زیادی دیده اند. این آسیب ها روی سلامت روانی و جسمانی و زندگی آینده شان نیز تاثیر منفی می گذارد. ازدواج کردن با بچه طلاق، ممکن است سخت باشد یعنی شما را با چالش هایی رو به رو کند. البته اینطور نیست که بگوییم نباید با بچه های طلاق ازدواج کنید چون اینکه چقدر آسیب دیده است، بستگی به خودش و خانواده اش دارد. برخی از بچه های طلاق اتفاقا بسیار موفق و سالم هستند. اما در کل در این مقاله سعی می کنیم مشکلات و چالش های ازدواج با بچه های طلاق را توضیح بدهیم.
مشکلات فرزندان طلاق
پدر و مادر هر فرد مهم ترین افراد در زندگی او هستند و به عنوان اولین الگو برای آن فرد محسوب می شوند. چنانچه در محیط خانه به صورت مداوم درگیری و تشویش حکم فرما باشد، احتمال بروز مشکلات روانی، شکل گیری نگرش های منفی و حتی بزهکاری در فرزند بالا می رود. از این رو، می توان گفت که فرزندان طلاق در معرض آسیب روانی بیشتری هستند؛ ولی این به آن معنا نیست که همه این افراد با مشکلات خاصی رو به رو هستند.
۱. احساس گناه
زمانی که زوجین از هم طلاق می گیرند، در کودک این حس پدیدار می شود که او مقصر اصلی جدایی والدینش است و همواره احساس گناه و عذاب وجدان دارد. این احساس گناه به صورت مداوم، اعتماد به نفس و عزت نفس کودک را تحت تأثیر قرار می دهد و در بزرگسالی نیز همراه او خواهد ماند و باعث بروز مشکلات روانی می شود.
۲. مشکلات عاطفی
تحقیقات نشان می دهند که فرزندان طلاق از افسردگی بیشتری در مقایسه با خانواده های آرام رنج می برند. همچنین اختلال اضطراب در فرزندان طلاق به شدت بیشتر از فرزندان خانواده های معمولی است. از طرفی این افراد به میزان دو برابر بیشتر از خدمات مشاوره روانشناسی استفاده می کنند و دچار معضلات جسمانی و بیماری های بیشتری می شوند.
۳. مشکلات شغلی
بسیاری از فرزندان طلاق با مشکلات عدیده ای رو به رو هستند که تمرکز آن ها را برای فراگیری مهارت های شغلی مختل می کند. مشکلات مربوط به طلاق والدین برای این افراد اولویت اول در زندگی بوده و همین مشکلات دید این افراد را نسبت به آینده با اختلال روبه رو می کند. همین امر باعث می شود این افراد اغلب تمایل چندان به فراگیری حرفه و شغل مناسب نداشته باشند و همین موضوع در ازدواج با فرزندان طلاق معضلی جدی به حساب می آید.
۴. عدم فراگیری مهارت های زناشویی
کودک از نحوه رفتار والدینش با یکدیگر، الگوبرداری کرده و همین رفتار در بلندمدت ملکه ذهن او می شود. این الگوبرداری در بزرگسالی در رفتار او با همسرش نقش اساسی را ایفا می کند. بسیاری از فرزندان طلاق به علت نبود رابطه زناشویی گرم و صمیمانه در محیط خانواده و همچنین عدم وجود الگوی مناسب بعد از طلاق والدین، با مشکلات جدی در این زمینه رو به رو می شوند.
۵. عدم استقلال فکری و عملی
خانواده به مرور زمان فرزند را با مهارت های زندگی آشنا می سازد. یکی از این مهارت ها، استقلال و قدرت تصمیم گیری است. فرزندان طلاق به دلیل داشتن مشکلات روحی و عاطفی، از اعتماد به نفس پایینی برخوردارند و همین اعتماد به نفس کم، استقلال آن ها را تحت شعاع قرار می دهد. از این رو، باید در ازدواج با فرزندان طلاق این موضوع را جدی گرفت.
۶. مشکلات تحصیلی
معمولا فرزندان طلاق در مقایسه با فرزندان معمولی بیشتر از مدرسه گریزانند و تمایل کمتری به ادامه تحصیل دارند. زیرا بروز اختلال در شرایط روحی آن ها باعث شده تا این افراد تمرکز لازم برای درس خواندن و رشد علمی را از دست بدهند. عدم درس خواندن فرزندان طلاق، در بزرگسالی می تواند مانع از رشد علمی، اجتماعی، اقتصادی و … آن ها شود و ممکن است برای ازدواج نیز چالش آفرین باشد.
معایب آغاز زندگی مشترک با بچه طلاق
اگر چه ازدواج با هر فردی، مزایا و معایب مخصوص به خودش را دارد و این ویژگی ها کاملا به شخصیت، موقعیت اجتماعی، تربیت خانوادگی و… همسر آینده شما دارد. اما در این بخش از مقاله به برخی خصوصیات منفی که در فرزندان طلاق وجود دارد، اشاره می کنیم.
- ناتوانی در اعتماد به دیگران:با در نظر گیری اینکه این کودکان یکبار شاهد جدا شدن والدینشان بودند به سختی می تواند به اطرافیانشان اعتماد کنند. این دسته از فرزندان بعد از بروز هر اتفاقی ساده ای طلاق و جدایی را پیش بینی می کنند؛ از همین رو جلب اعتماد آنها بسیار دشوار است.
- روحیه لطیف و آسیب پذیر:فرزندان طلاق به خاطر تجربه تلخی که در گذشته داشته اند؛ روحیه بسیار حساسی دارند. برای ازدواج با فرزندان طلاق باید به نحوه رفتارتان به شدت دقت داشته باشید و نگذارید که به روحیه آنها آسیبی بزنید. البته در این زمینه میزان تنش و استرسی که این کودکان متحمل شده اند متفاوت است. از هیمن رو میزان زودرنج بودن آنها متفاوت است.
- نیاز به همدم و تکیه گاه:اغلب فرزندان طلاق در زندگی خود زمانی را تجربه کردن که یک یا هر دو والدیشنان را در کنار خود نداشته اند. به همین خاطر این موضوع را در ازدواج با فرزندان طلاق به خاطر داشته باشید که لازم است تا شما از همسرتان را حمایت کنید و تبدیل به تکیه گاه مطمئن برای آنها شوید.
-
مزایای ازدواج و زندگی با فرزندان طلاق
در کنار مشکلاتی که روانی که ممکن است در زمان ازدواج با فرزندان طلاق مواجه شوید. این افراد خصوصیات مثبت پررنگی دارند که در اغلب این فرزندان شکل گرفته است
- مسئولیت پذیری و مستقل بودن:فرزندان طلاق در زمینه مستقل بودن قوی تر از دیگران عمل می کند. این افراد در زندگی یاد گرفته اند که در زمان نبود والدینشان روی پای خود بایستید. از همین رو استقلال فکری، مالی و.. را برای این افراد فراهم شده است.
- قدرشناس بودن فرزندان طلاق:فرزندان طلاق، بسیار قدرشناس هستند و قدر با هم بودن و آرامش درکنار همسرشان را می دانند. این افراد زندگی پر تلاطم را پشت سر گذاشته اند از این رو بیشتر از سایرین برای عشق ورزیدن به همسرشان و برقرار ارامش در منزل تلاش می کنند.
- رفتارهای کودکان طلاق در بزرگسالی:توجه به رفتارهای کودکان طلاق در عرصه ازدواج با فرزندان طلاق بسیار با اهمیت است. اغلب این رفتارها ریشه در کودکی آنها و محیطی که در آن رشد و پرورش یافته اند، دارد. اگر کودک در محیطی تنش زا بزرگ شده باشد، می تواند بر شخصیت کودک نتایجی بگذارد که در بزرگسالی بروز پیدا می کنند.
- در نظرگیری شرایط ازدواج با فرزندان طلاق:فرزندان طلاق در گذشته آسیب های روحی دیده اند. از همین رو لازم است تا پیش از ازدواج مواردی را مورد بررسی قرار دهید. از جمله این مواردی که باید مورد بررسی قرار بگیرند؛ به محیط زندگی فرد و میزان اعتماد او به طرف اشاره کرد.
-
چگونه ازدواج موفق با بچه طلاق داشته باشم؟
- بدانید که چقدر آسیب دیده است:سعی کنید بعد از آشنایی با یکدیگر و در فرصت مناسب، برایش فضای امن و آرامش بخشی را ایجاد کنید که درباره آن دوران زندگی اش با شما صحبت کند.
- او را درک کنید:شاید گاهی رفتارهای بد و نامناسبی را از خودش نشان بدهد یا شاید فردی زودرنج، تحریک پذیر و خشمگین باشد. سعی کنید او را درک کنید.
- رک و به شکل نامناسب انتقاد نکنید:برای انتقاد کردن حتما باید از شیوه درست آن استفاده کنید و با لحن خوب باید صحبت کنید تا نتیجه خوبی ببینید.
- به او اطمینان خاطر بدهید که ترکش نخواهید کرد:شاید او ترس ها و اضطراب هایی درباره ازدواج با شما داشته باشد و بترسد که سرنوشت رابطه شما هم مثل سرنوشت رابطه پدر و مادرش به طلاق ختم شود. اگر می بینید او تردید دارد و دودل است، سعی کنید در شرایط مناسب، ترجیحا به صورت حضوری با او صحبت کنید و از او بخواهید ترس ها و نگرانی هایش را در میان بگذارد.
- درگیر حس ترحم نشوید:برخی از افراد در ارتباط با بچه های طلاق، درگیر حس ترحم و دلسوزی می شوند. فکر می کنند باید برای آن فرد، پدری یا مادری کنند! در حالی که شما قرار است شریک عاطفی و همسر او باشید. قرار نیست کارهایی که پدر یا مادرش برایش انجام نداده اند را شما انجام بدهید.